serdublekahjrtatmitt.blogg.se

Ett blekt men starkt Mamma-hjärtas funderingar och tankar om livet, vardagen och kampen. Om det vackra och det fula. Om glädjen och sorgen. Om det onormala som blivit normalt. Och om kärleken.

Tills döden skiljer oss åt och lite till.




Alla dagar började med kampen mot det ledsna och vemodiga. Varje morgon knep hjärtat så förtvivlat där uppe i sovrummet alldeles under taket. Hon visste att det värsta knipet skulle avta när hon kommit upp, fått i papiljotterna, svärtat fransar och bryn. Det skulle lindras när han åkt till sin affär och hon kommit i gång med sina sysslor. Hon låg kvar en stund och lyssnade på snarkningarna. Genom två stängda dörrar hördes morrandet. Hon suckade och undrade hur han kunde sova själv i det oväsendet. Så klev hon upp och öppnade dörren till den smala, branta trappan. Solen lyste in genom sovrumsfönstret och gav henne en tillfällig gloria. I trappan var det mörkt men fötterna hittade vant vägen nedför de nålfiltsbeklädda trappstegen. 

Klockan 12 stod maten på bordet. Fem minuter senare trycktes dörrhandtaget ned och målarmästaren stegade in. Alla dagar. I ur och skur. Hon satte fram lättmjölken först när han bänkat sig och slog sig sedan ned mittemot honom redo att lyssna om han ville berätta något. 

Det här var den önskvärda vardagen som lunkade i jämn takt. Hon visste hur dagen skulle genomföras och på kvällen,  efter den lilla promenaden runt kvarteret, kunde hon bocka av ännu en dag. Ännu en dag utan oset av sprit,  utan smädelser och hån. Det kunde egentligen komma vilken dag som helst nu. Ju närmare helgen och lördag klockan 12 desto större risk. Det var oftast henne det var fel på, men det kunde lika gärna drabba barn och barnbarn. Av den godmodige och skrattlystne mannen, den som hon gifte sig med en gång för länge sedan fanns dessa stunder ingenting kvar. Ögonen blev elaka. Till och med doften förändrades. Orden som drattade ur honom var smockfulla av ironi och sarkasmer. Det var bäst att försöka hålla sig undan. Han var aldrig våldsam, men ord kan göra lika stor skada. 

Ord kan aldrig skylas över, tas tillbaka eller glömmas.Kränkande ord från någon man älskar tills döden skiljer en åt, samlas precis under huden och ligger där och skaver för evig tid. Han visste det, ändå måste han uppsöka förnedringen och friheten i ruset. Hon visste det också. De behövde varandra och vardagen. Vardagen var frälsningen i från ondo. De älskade varandra tills döden skiljde dem åt. Och lite till.